Project Ruama

Onze werkers en projecten

Vrouwelijke werker
Even voorstellen
Project
Wat betekent FZ?
Donatie

Project Ruama

Jannie Kruize - Mozambique

Lange tijd dacht ze dat baby’s haar zorg niet waren. Totdat ze ontdekte dat God dingen anders leidt en dat haar opdracht juist op baby’s betrekking had. De Nederlandse Jannie Kruize (geboren in 1961) is verpleegkundige en hoofd van babyhuis Abia in Mozambique.
Sinds 1997 werkt Jannie Kruize met veel enthousiasme in Mozambique. Na eerst een periode te hebben gewerkt in Inhaminga, begon ze in 2001 in Marromeu een nieuw babyhuis op het beveiligde fabrieksterrein van de grote suikerfabriek aldaar. Daar heeft ze bijna veertien jaar met zegen mogen werken. Vele tientallen kinderen woonden gedurende die jaren voor een kortere of langere periode in één van de huizen van het Ruama-project.

Vanaf 2012 is er in Luabo – aan de andere zijde van de Zambezirivier – een dependance van het babyhuis in Marromeu opgezet. Zodoende was in Luabo al een start gemaakt met een nieuw huis, toen het babyhuis in Marromeu gesloten moest worden. Verschillende kinderen die – vanwege het ontbreken van familie – niet terug konden, zijn meeverhuist naar Babyhuis Abia in Luabo.

Inmiddels is Jannie teruggekeerd naar Nederland. Jannie heeft een goed team van werkers gevormd dat in staat is zelfstandig het werk voort te zetten. Middels bijna dagelijks telefonisch contact met de medewerkers van babyhuis Abia en regelmatige bezoeken aan Luabo wordt door Jannie het project aangestuurd.

Project Ruama heeft tot doel opvang en zorg te bieden voor baby’s van 0 tot ongeveer 2 jaar. De meeste kinderen zijn halfwezen of wezen. Meestal zijn het baby’s waarvan de moeder is overleden. Soms tijdens of na de bevalling door gebrek aan voedsel, waardoor ook het kind de hongerdood zal sterven, vaak ook als gevolg van aids.
De naam Ruama is Portugees voor het Hebreeuwse Ruchama, afgeleid van het woord voor baarmoeder, en betekent letterlijk ‘God ontfermt Zich’. De achterliggende gedachte hierbij is het bijbelboek Hosea, waarin God het herstel van een verbroken relatie belooft. We willen hiermee uitdragen dat we hopen en bidden dat God als Vader de baby’s en kinderen in het babyhuis zal omringen met Zijn liefde, en dat wij door Gods liefde aan de verzorging van deze kinderen mogen bijdragen.

Als de (pleeg)ouders of de vader of moeder vroeg genoeg op de hoogte zijn van Ruama, volgt er een gesprek. Als het mogelijk is, blijft het kind thuis en zorgt Ruama voor hulp, meestal in de vorm van melk. Iedere vrijdagmorgen komt de vader of moeder of een ander familielid met het kind op het spreekuur en wordt het kind gewogen. Medewerkers van het babyhuis – mensen uit de lokale bevolking – houden dan een meditatie en geven preventieve zorg.

Als het kind niet thuis verzorgd kan worden, dan wordt het in babyhuis Abia opgenomen. Voorwaarde is dan wel dat het kind regelmatig bezocht wordt door familie. Want contact is een voorwaarde om het voor het kind mogelijk te maken dat het na het tweede jaar weer kan integreren in de familie. Het babyhuis is er om te helpen, niet om het over te nemen.

Mozambique
Het land Mozambique is 20 keer zo groot als Nederland met ongeveer eenzelfde hoeveelheid inwoners. Het is een van de drie armste landen van de wereld, mede door de ‘tegenwerking’ van de natuur. Overstromingen, overmatige hitte en cyclonen maken de oogst kapot.
Onderwijs en gezondheidszorg zijn lang niet voor iedereen toegankelijk. De meeste meisjes zijn ongeschoold en trouwen erg jong. Hoewel ze lichamelijk nog niet toe zijn aan kinderen, krijgen ze die wel, waardoor veel van hen in het kraambed sterven. Bovendien zien veel meisjes makkelijke verdiensten in de prostitutie en helpen zo mee aan de razendsnelle verspreiding van aids.

 

Zie ook www.ruama.nl

Uw giften maken het mogelijk dat Project Ruama met babyhuis Abia kan functioneren en dat lokale medewerkers zich daarvoor kunnen inzetten. Filadelfia Zending financiert dit uit giften die speciaal voor dit project zijn gegeven, alsmede uit vrije middelen als te weinig specifieke giften voor het project worden ontvangen.

Uw donatie

Uw giften maken het mogelijk om werkers en projecten te ondersteunen.

Gebruik onderstaand formulieren en betaal met iDEAL of via een SEPA machtiging.

Ja, ik help graag en steun via Filadelfia via een éénmalige gift

Uw gift veilig via iDEAL
Eenmalige gift iDEAL
Hoe werkt het?
  • Het is mogelijk om een gift te doen voor een specifieke bestemming. Wilt u dit niet kies dan voor Algemene bestemming.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe werkt het?

Hoe werkt iDEAL?

Als u via onze website een eenmalige gift doet met iDEAL, dan betaalt u via de mobiel bankieren app of de internetbankieromgeving van uw eigen bank. Als u het formulier op onze website invult, dan vult u eerst enkele gegevens in zoals uw naam en de bestemming, die wij nodig hebben om te weten wie de gift overmaakt en waarvoor die gift bestemd is. Daarna kiest u bij welke bank uw rekening loopt. Dan gaat u naar de internetomgeving van uw bank.

Is het veilig?

Met iDEAL kunt u vertrouwd, veilig en gemakkelijk online betalen. U betaalt iDEAL is namelijk een directe online overboeking van uw bankrekening naar de bankrekening van Filadelfia Zending

Ik wil meer weten

Meer informatie vindt u op de website van iDEAL

Ja, ik help graag en steun via Filadelfia via een machtiging

Uw gift via SEPA machtiging
Machtiging via SEPA
Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Hoe werkt een machtiging?

Als u het machtigingsformulier invult, dan geeft u aan Stichting Filadelfia Zending toestemming om geld van uw rekening af te schrijven via een Europese incasso.
Verder geeft u uw bank toestemming om een bedrag van uw rekening af te schrijven, overeenkomstig de opdracht van Stichting Filadelfia Zending.
Filadelfia Zending stuurt dan net zo vaak als u in de machtiging heeft aangegeven een incasso-opdracht aan uw bank. Uw bank voert deze opdracht uit en maakt het opgegeven bedrag over aan Filadelfia Zending.

Kan ik mijn doorlopende machtiging intrekken?

Als u uw incassomachtiging wilt intrekken, neem dan contact op met het secretariaat van Filadelfia Zending: secretariaat@filadelfia-zending.nl .

Mijn bankrekeningnummer is veranderd. Wat moet ik doen?

Een nieuw rekeningnummer kunt u op twee manieren doorgeven:
Neem contact op met het secretariaat van Filadelfia Zending: secretariaat@filadelfia-zending.nl en geef uw nieuwe bankrekeningnummer door. Als u een nieuwe bankrekening heeft geopend, kunt u ook gebruik maken van de Overstapservice van de Nederlandse banken. Neem daarvoor contact op met uw nieuwe bank.


Ik ben het niet eens met de afschrijving

Als u een machtiging heeft afgegeven, kan deze tot 8 weken na betaling worden teruggeboekt (gestorneerd) bij uw eigen bank.

Ook interessant