Bernard en Susanne Cloosterman

Toekomstplannen voor Bernard en Susanne

Tijdens de pandemie werden we stilgezet. Een aantal maanden konden we geen kinderen opvangen en hadden we tijd om in onszelf te investeren. Als christen en zendeling denk je dan na over de vraag of je nog leeft in het centrum van Gods wil. Hoe en waar kunnen we God het beste dienen? Wil God dat we de rest van ons leven op deze plek blijven? Of moeten we uitkijken naar een andere plek? Dit proces duurde ruim een jaar, waarbij we uren met elkaar hebben gesproken en gebeden. Tijdens dit proces plantte God een verlangen in ons hart om aan de slag te gaan in één van de armste gebieden van Brazilië: de Amazone. Extreem afgelegen, extreme armoede, veel analfabetisme en bevolkingsgroepen die nog nooit het evangelie hebben gehoord. Niet dat de mensen op de plek waar we nu wonen allemaal het evangelie hebben gehoord of geen armoede kennen, maar het contrast met de Amazone is groot.  

Omdat Bernard nog minimaal twee jaar nodig zou hebben om zijn studie theologie af te ronden, hadden we verwacht dat we pas over twee jaar afscheid van Horeb zouden nemen. In juli moesten we onze verwachtingen echter bijstellen. Ons vrijwilligersvisum (verbonden aan Horeb) liep af en het bleek dat we geen nieuw vrijwilligersvisum meer konden krijgen. Uiteindelijk konden we, dankzij de studie van Bernard, een studentenvisum aanvragen waardoor we het land niet hoefden te verlaten. Ondertussen had Netty (de directrice van Horeb) een plan B voor het semi-internaat: met twee nieuwe Braziliaanse medewerkers zou het semi-internaat ook zonder ons door kunnen gaan. Alles bij elkaar opgeteld concludeerden we dat onze termijn bij Horeb eerder zou eindigen dan we hadden verwacht. 

Tot eind 2021 blijven we actief voor Horeb en zullen we de nieuwe medewerkers inwerken. Daarna verhuizen we naar Timóteo, waar we twee jaar blijven wonen om ons voor te bereiden op de volgende stap. We zullen ons focussen op studies en trainingen die ons kunnen helpen in de Amazone, zoals verpleegkunde en alfabetisering. Daarnaast zal Bernard zijn studie theologie afronden en zal Susanne een aantal vakken op de Bijbelschool volgen. Betekent dit dat we de komende twee jaar alleen maar studeren en niks praktisch meer doen? Nee, zeker niet. Vanuit onze kerk willen we een kleinschalig project opstarten voor de kinderen uit Esplanada. Susanne zal blijven strijden om seksueel misbruik tegen te gaan. En daarnaast hebben we tijd om naar de Amazone te reizen om daar de cultuur, het klimaat en de levenswijze van de bevolking te leren kennen. Terugkijkend zien we duidelijk Gods leiding in dit hele proces. Het wordt een spannende tijd. Aan de ene kant zal het afscheid niet makkelijk zijn, maar aan de andere kant zijn we benieuwd welke deuren God in de toekomst zal openen. 

In Hem verbonden, Bernard en Susanne 
(Dit artikel verschijnt binnenkort ook in De Band. Wilt u ons zendingsmagazine gratis ontvangen? Meld u dan aan via https://www.filadelfia-zending.nl/helpen/op-de-hoogte-blijven/)

Ook interessant