Joyce Bijlhout

Even voorstellenProjectWat betekent FZ?Giften

“Mijn naam is Joyce Bijlhout, geboren op 17-10-1954 te Paramaribo, opgegroeid als oudste van vijf kinderen. Ik ben in Suriname opgegroeid, heb de Mulo gedaan en daarna verschillende opleidingen die allemaal betrekking hadden op het begeleiden van mensen die door alcohol en drugs in de problemen zijn gekomen. Daarnaast heb ik (trauma)begeleiding gedaan van vrouwen en kinderen die seksueel misbruikt zijn. In Miami heb ik een leadershiptraining gedaan en een aantal andere trainingen in Antiqua en Suriname.

Ik heb de Here Jezus op jonge leeftijd leren kennen en aangenomen als mijn Heer en mijn Verlosser.

Joyce met kleinkind

In 1995 ben ik uitgezonden door Baptisten gemeente De Rank in Utrecht en Filadelfia Zending om in Suriname te gaan werken.

In Suriname ben ik lid van Baptisten Gemeente Zuid in Paramaribo. Daar ben ik diacones – wat inhoudt dat ik veel bezoekwerk doe, en ben ik actief bij de kinder- en jeugdkampen. Ook ben ik in de gemeente met een zusterkring begonnen, waarmee we naast Bijbelstudies ook gezellige activiteiten doen met elkaar. Ik ben getrouwd met Theo Bijlhout, heb drie volwassen kinderen en ben oma van zes kleinkinderen, die allemaal in Europa wonen.”

Joyce werkt voor het project ‘Vrouwenwerk Paramaribo’. Dit project richt zich op vrouwenwerk in de gevangenis. Daarnaast is Joyce betrokken bij verschillende activiteiten die veelal voorvloeien uit het gevangeniswerk onder vrouwen.

Joyce werkt als pastoraal counselor met de vrouwen in de gevangenis. Twee keer in de week gaat ze naar de gevangenis Santa Boma in Paramaribo. Op dinsdag voor counseling en op donderdag voor Bijbelstudie. Verder geeft Joyce counseling op kantoor aan volwassenen en tieners of legt ze huisbezoekjes af. Ze doet ook kleine boodschappen voor de vrouwen in de gevangenis als ze iets nodig hebben, zoals bijvoorbeeld verse groenten. Joyce is ook diacones in de lokale gemeente waar ze ook lid is. Daarnaast werkt Joyce veel samen met Prison Fellowship, een internationale christelijke organisatie die in meer dan 100 landen werkzaam is onder gevangenen, ex-gevangenen en hun families, een organisatie die werkt aan verzoening en herstel.

Saskia en Joyce

Eens per jaar is er Kiddocamp waar Joyce bij betrokken is.

Droom van Joyce: een doorgangshuis 

Stichting Joceys Safe Haven* afgekort JOSAHA is ontstaan uit een droom van Joyce. ‘Mijn droom bestaat uit een opvang voor ex-gedetineerde vrouwen die na hun detentie geen plek hebben om naar toe te gaan. Ik ben steeds weer geconfronteerd met dit probleem en langzamerhand ontstond er een droom van een opvanghuis voor deze vrouwen. De bedoeling is dat ze de eerste 6 maanden opgevangen en begeleid worden om hun leven weer op te kunnen pakken. In 2017 was het zover dat we naar de notaris zijn geweest en is de stichting ontstaan. Nu zijn we bezig met bidden en kijken hoe God dit verder zal leiden. We informeren naar huizen en panden die geschikt zouden zijn voor ons doel. En natuurlijk bidden we ook voor sponsors om dit alles te financieren. We hopen dat we eind 2018 kunnen starten.

*Joceys? Is dat een schrijffout? ‘Nee, dat hoort zo. Omdat het mijn droom was vonden mijn medewerkers dat mijn naam erin moest voorkomen. Maar dat wilde ik niet. Zodoende hebben zij de letters wat omgewisseld!’

  Wilt u de nieuwsbrief  van Joyce ontvangen klik dan hier.

Filadelfia Zending ondersteunt de inzet van Joyce voor project ‘Vrouwenwerk Paramaribo’ met een bescheiden bijdrage. Filadelfia Zending financiert dit uit giften die speciaal voor dit project zijn gegeven, alsmede uit vrije middelen als te weinig specifieke giften voor het project worden ontvangen.

Joyce over de betekenis van FZ voor haar:

“Ik doe dit werk omdat God mij heeft geroepen en mij de liefde heeft gegeven voor mensen die geen hoop meer hebben, om ze te laten weten dat er hoop is in Christus. God is een God van liefde en herstel.”

Filadelfia Zending geeft haar een fijne feedback en is een organisatie met ervaring waar ze op terug kan vallen, die mee bidt en mee denkt, ook praktisch. Daarnaast regelt Filadelfia Zending haar financiële zaken.